
در سراسر جهان برای انجام تمامی امور مربوط به برقکشی، معمولا از سه نوع سیم استفاده میشود که هر کدام وظیفه خاصی را انجام میدهند و نبود هر یک باعث بروز اتفاقات خطرناکی خواهد شد. این سه نوع سیم عبارت اند از:
- سیم فاز
- سیم نول
- سیم ارت
وجود این سه سیم برای پایدار ماندن جریان برق در مدار الزامی است. البته سیم ارت در بسیاری از سیم و کابل ها وجود ندارد و فقط برای افزایش ایمنی مدار و دستگاه های الکتریکی در مواقع خاص کاربرد دارد. شما باید این سیم ها را در سریع ترین روش ممکن از یکدیگر تشخیص دهید. ولی قبل از معرفی روش های تشخیص سیم فاز و نول و ارت، باید به طور کامل با آنها آشنا شده و اطلاعات کاملی از آنها بدست آورید. بنابراین به معرفی این سیم ها میپردازیم؟
سیم فاز چیست؟
این گونه سیم ها دارای جریان برق هستند و به نوعی خطرناک ترین نوع سیم در جهان شناخته میشوند. زیرا به دلیل اختلاف پتانسیل با زمین، به محض برخورد با بدن انسان، دچار برق گرفتگی شده و ممکن است شخص جان خود را از دست دهد. از آنجایی سیم فاز حامل جریان برق است، اتصال آن به هر جسم رسانا، باعث انتقال جریان برق میشود. رنگ روکش سیم فاز معمولا مشکی یا هر رنگی به جز سفید، سبز، خاکستری و آبی است. زیرا این رنگ ها برای سیم های خاص استفاده میشود. برای توزیع برق شهری، ابتدا نیروگاه های برق، با تولید برق سه فاز، آن را با توجه به خطوط انتقال برق، به شهر ها میرسانند.
بعد از انتقال جریان برق به پست های برق محلی، با توجه به استفاده از دستگاهی به نام ترانسفورماتور به چهار بخش تقسیم شده که سه بخش آن فاز و دیگری نول است. سه بخش فاز آن دارای ولتاژ برابر هستند ولی با یکدیگر اختلاف فاز دارند بنابراین به آنها سیم فاز گفته میشود.
سیم نول چیست؟
این نوع سیم کاملا مکمل سیم فاز است تا بتواند یک مسیر بسته در مدار الکتریکی ایجاد کند. این سیم جریان برقی که از وسایل برقی خارج میشود را به مولد مدار برگردانده و معمولا با روکش های آبی رنگ تولید میشوند. سیم نول هیچگونه خطری نداشته و شما با دست زدن به آن، حتی اگر روکش هم نداشته باشد، هیچ مشکلی نخواهید داشت زیراکه در اینگونه سیم ها هیچ گونه برقی وجود ندارد. دلیل این موضوع هم به وجود سه سیم فاز است که با زاویه 120 درجه نسبت به هم قرار داشته و باعث خنثی شدن نیرو الکترومغناطیسی یکدیگر خواهند شد.
سیم ارت چیست؟
در زمان انتقال جریان برق توسط سیم، ممکن است جریان اضافی وجود داشته باشد. جریان اضافی برق ممکن است باعث ایجاد خسارات بسیار زیادی مانند آتش سوزی و برق گرفتگی افراد شود. بنابراین برای جلوگیری از این مشکل، از سیم ارت استفاده شده تا نقش یک سیم محافظ را اجرا کند. این سیم ها باید به یک نارسانای بزرگ مانند زمین متصل باشد تا در زمان شوک الکتریکی، جریان برق را به آن منتقل کند. با وجود این سیم، بعد از ایجاد اتصالی یا هر دلیل دیگری، جریان اضافی وارد زمین شده و باعث پریدن فیوز میشود.